Ah nee he? Alweer?

 

GAAN WE HET nu WEEEEER hebben over VITAAL en FIT ZIJN!

 

JA.

 

Dit is namelijk aan de orde van de dag en vast zitten en pijn hebben liggen op de loer voor iedereen.

 

Zelf volgde ik deze week weer een hele dag online theorieles

Ik zit in het eerste jaar van de opleiding TUINA (Traditionele Chinese Geneeskunde, Chinese Lichaamsmassage).

De afgelopen maanden heb ik vaker online webinars gevolgd en geleerd dat ik er het meeste uithaal als ik deze dagen goed voor mezelf zorg door veel water en thee te drinken, een lunch en diner van te voren klaar maken, zodat ik meteen kan eten in de pauze en ook nog naar buiten kan voor een wandeling.

 

Onze docent deed er veel aan om de stemming er in te houden met een online quiz, break-out rooms, ons dingen laten delen in de chat, een energizer, regelmatig pauzes, gezellige achtergrondjes. Het helpt dat ik de stof interessant vind en toch is mijn kop na een hele dag VOL, mijn ogen VIERKANT, mijn lijf STRAM en mijn energiepotje LEEG.  

 

Ook was ik te gast in het online mentoruur van Marjolein,

haar 1e jaars studenten komen 1 dagdeel per week naar school en de rest van de dagen volgen ze lessen online.

De onlinelessen zijn door de school strak gepland en er is op een dag heel weinig ruimte voor beweging en het leren kennen van je studiegenoten. Ik snap dat niet iedere student houdt van sporten, maar als je fysiek naar school gaat, kom je in ieder geval in beweging, al is het alleen maar om van lokaal te wisselen of naar de winkel te lopen voor een versnapering.Marjolein en ik startten de les met Kung Fu fighting (inclusief onze coole moves) en ik heb de studenten een aantal tips gegeven om in beweging te blijven. Alle beetjes helpen!

 

Hoe kijkt de Traditionele Chinese Geneeskunde hier tegenaan?

De chinezen stellen dat wanneer er geen doorstroming is, er WEL pijn zal zijn.

En wanneer er wel doorstroming is, er GEEN pijn zal zijn.

 

Zo simpel.

 

Pijn wordt beschouwd als een stagnatie in de stroom van Qi (energie) en bloed in organen en meridianen.

 

Oftewel: als je de hele dag op je kont op je stoel zit achter je computer, is er zeer weinig doorstroming = stagnatie = pijn.

 

Pijnklachten en met name chronische, hebben grote impact op het dagelijks functioneren van een mens (fysiek en mentaal) en ik neem het advies van de chinezen om de boel te laten doorstromen zeer serieus.

 

Bewegen dus!

 

En massages, maar dat komt weer na de lockdown.

 

In mijn vorige blog schreef ik over 10.000 stappen zetten per dag.

 

Dit doe ik nog meer om beweging te blijven:

  • -     30 days yoga met Yoga with Adriene (je kunt ieder moment instappen)
  • -     Begin de dag met een dansje. Kies een nummer en/of maak een playlist met muziek waar je lekker op kan dansen. Gordijnen dicht -of open- en GO!
  • -      Doe om het kwartier de stoelendans voor 1 persoon, oftewel, sta op, loop om je stoel of tafel heen (tip van Marjolein)
  • -     Als ik bel met mensen, ga ik naar buiten om een rondje te lopen.
  • -      Ik heb deze week een video gemaakt met een super simpele oefening die je NU achter je bureau kan doen.

 

 Succes!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0