60 seconden afzien, de hele dag energie voor 10

Mijn vader steekt 1 teen in de natuurplas, maakt een 'brrrrrr' geluid, trekt een koud gezicht en gaat terug op zijn stoel zitten. Ik ben ermee opgevoed dat koude een no go is.

 

Jaren later is mijn tijdlijn gevuld met enthousiastelingen die gaten in het ijs hakken en er dan in springen, in de sneeuw gaan liggen in zwemkleding, koud douchen. Run-dip-run. Ze kijken allemaal heel blij.

 

2019  en 2020

Ik volg het jaarprogramma van 365 dagen succesvol en in het eerste weekend in januari duik je een ijsbad in. Deze oefening staat voor stap voor stap dingen doen waarvan je dacht dat je die nooit zou doen.  Vanaf het moment dat ik hoorde over deze oefening zoekt mijn mind uitvluchten als een malle. Diezelfde mind vindt ook dat dit easy peasy moet zijn voor mij. Want ik ben een sportvrouw, en een bikkel.  Dus ik doe het, het valt reuze mee en ik voel mij superwoman.

 

En toen?

Ik douche een tijdje koud af en voel me goed.

Ik volg #icebath op instagram.

Mensen die ik ken duiken regelmatig een koude plomp in, en worden daar heel blij van.

Ik herinner me het euforische gevoel van na het ijsbad.

 

Mijn douche gaat weer op warm en ik ‘vergeet’  het koude toetje.

Februari 2021

Ik volg het jaarprogramma Sportrusten.

Februari staat in het teken van koud douchen en ik kijk er met frisse tegenzin tegenop.

 

De timing kan niet beter, of slechter, het is maar net hoe je het bekijkt: er ligt een dik pak sneeuw en het is koud. Perfect dus voor een sneeuwdouche of winterdip.  Ervaren koude mensen in de facebookgroep worden er warm van en kunnen niet wachten om zich in de kou onder te dompelen.

 

Ik maak mezelf wijs dat de winter run-dip-run nog too much is voor mijn lichaam. Het koud douchen gaat me goed af. Hoewel het moment dat ik de douche op KOUD zet niet fijn is, went het daarna vlug en heb ik de hele dag bakken met energie. Op een vreemde manier raak ik er aan verknocht en stiekem wil ik meer.

 

Bijvoorbeeld in bikini in de sneeuw. Dit is mijn kans! 

Verkwikkend, grenzen verleggen en enthousiast gemaakt door anderen. Maar IK DURF DUS NIET en ik weet ook, het is een kwestie van doen. Aan het begin van de week loop ik op blote voeten door de sneeuw in mijn tuintje. Naderhand het prikkende, tintelende gevoel in mijn voeten. 

 

12 februari.

Een perfect zonnige winterdag

Na de aanmoedigende woorden in de dagelijkse video van Koen de Jong,  dat éxtra kou een éxtra boost is voor het immuunsysteem en de heerlijke hardloopvideo in de sneeuw van Janneke Poort durf ik het aan om een rondje te hardlopen in plaats van mijn winterwandel.

 

Niet denken maar DOEN

Met voorbedachte rade trek ik mijn bikini aan onder mijn hardloopkleding en bij thuiskomst doe ik het gewoon: Ik lig op mijn buik en op mijn rug in de sneeuw! In totaal zon 60 seconden (met een aanloop van een week) en ik weet meteen: de opbrengst is eindeloos en smaakt naar meer: een plons in natuurwater bijvoorbeeld. Ik krijg er zowaar zin in.

 

Oja, mijn vader verklaart me voor nóg gekker en hij heeft groot gelijk.

 

 -----------------------------------------------------------------------------------------

Ben je nieuwsgierig geworden over trainen met kou?

Check de website van Sportrusten, zij hebben mooie programma’s die je kan volgen en waar dit stap voor stap wordt opgebouwd.  Check de website van Wim Hof, the iceman.

Als je er mee aan de slag gaat, is het aan te raden om je lijf aan koude te laten wennen en spring nooit alleen in het koude natuurwater. 

 

Uiteraard mag je mij ook vragen naar mijn ervaringen!

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Karin (woensdag, 17 februari 2021 16:51)

  Oh ik word wel erg nieuwsgierig en krijg er bíjna zin in! ;)
  Leuk om hierin meegenomen te worden!

 • #2

  Wellness Nienus (woensdag, 17 februari 2021 19:26)

  Dank! Ik hou je op de hoogte!

 • #3

  Louis (donderdag, 18 februari 2021 12:37)

  Mooi dat opvoeding een extra prikkel kan geven om grenzen te verleggen!

 • #4

  Marieke Schreuder (donderdag, 18 februari 2021 13:09)

  Wat leuk om te lezen! Ik douchte al bijna elke dag koud. Maar ben vorige week voor het eerst in een (mijn eigen) ijsbad gegaan. Wat een kick!

 • #5

  Wellness Nienus (donderdag, 18 februari 2021 20:23)

  Super tof Marieke! Wat heb je voor IJsbad?