Tennisbal

Thuiswerken dag 5.432.000. Althans, zo voelt het.

 

Zo voelt het ook in je schouders en je nek. En je hebt ook steeds vaker hoofdpijn.

 

Het zal de stress wel zijn van zoveel ballen hoog houden. Je-weet-wel: kinderen, koken, fit blijven, huishouden. Of juist geen kinderen, thuis werken, moestuin onderhouden, online meetings met vrienden, collega’s en familie. Bellen, Whatsappen.

 

Vierkante ogen.

En die schouders.

En die nek.

Pijn.

 

Je knijpt in je schouders. Au, nog meer pijn. Je slaat een sjaal om, om de boel warm te houden. Helpt niet. En een afspraak bij de masseur kan nu ook al niet.

 

Je bureautje boven is omgetoverd tot thuiskantoor, ook schaf je een los toetsenbord aan, wat beter is voor je houding. Er komt rust en structuur, het gaat al beter.

 

Maar die pijn blijft.

 

Een tennisbal gaat je redden

En een muur. Maar hoe dan?

 

Eerst een stukje theorie:

 

In je schouders en nek zitten spieren die er bijvoorbeeld voor zorgen dat je schouderblad en nek kunnen draaien en je hoofd kan bewegen.

 

Bij heel veel mensen staat de musculus trapezius (zie afb. 1 onderaan) de hele dag strak omdat je -onbewust- met opgetrokken schouders zit te werken. Til maar eens zo lang mogelijk 1 kilo met gestrekte armen op. Best heftig he? Dat doe jij dus de hele dag met je trapezius en dat is niet nodig.

 

Door het trainen ontstaan er ook triggerpoints, ook wel bekend als spierknopen, met als gevolg hoofdpijn, vermoeidheid, en ga zo maar door.

 

 

 

Deze triggerpoints voelen aan als pijnlijke harde bobbels of strengen. Wanneer je er op duwt, dan doet het pijn. Vaak is de oorzaak overbelasting, stress of een slechte houding, maar ze kunnen ook ontstaan door een val of ongeluk, te weinig beweging of slechte voeding.

 

 

 

Vertel nu eindelijk eens over die tennisbal

 

Met deze oefening kun je meteen zélf aan de slag:

 

1. Je neemt de tennisbal en de muur.

 

2. Je plaatst de tennisbal op het pijnlijke punt op je schouders.

 

3. Je buigt daarna voorover zodat je ook tegen de muur duwt (zie afb 2. hieronder).

Daarna rol je voorzichtig heen en weer, over de pijnlijke plek. Richt je op pijnniveau 5, op een schaal van 1-10.

 

4. Als er geluiden vrijkomen zoals ‘aaaaaaaah,’ of ‘oooooooooh’, dan rol je goed.

 

 

5. Beperk je behandeling tot ongeveer 10-12 langzame strijkingen per triggerpoint en doe dit ongeveer 3-6 keer per dag. Per keer ben je hier maximaal 2 minuten mee bezig.

 

 

 

Nog wel even dit..

 

Je hebt er lang over gedaan om triggerpoints te ontwikkelen. En daarom zijn ze ook niet 1-2-3 verdwenen, dat heeft tijd nodig. Alleen als je regelmatig de tijd neemt om jezelf te -laten- behandelen, en je bereid bent om te veranderen wat niet voor jou werkt, ontstaat er op den duur verlichting en ruimte.

 

 

 

Succes en enjoy.