Lekker duurzaam!

Vrijdag 15 januari volgde ik het online Businessclass Event met verschillende sprekers. 1 daarvan was Anouk van Vliet van the Social Brand en zij sprak over duurzaamheid.

 

Ineens typte ik in de chat 'ik overweeg een bakfiets te kopen ipv een auto om zo naar bedrijven te gaan voor stoelmassage.'

 

Okee. Tof hoe je je zelf kan verrassen!

 

Maar wat is duurzaamheid eigenlijk?

 

Op wikipedia vind ik dit:

Duurzaamheid is een breed begrip, maar het komt er in het kort op neer dat in een duurzame wereld mens (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten. Bij duurzaamheid kan de aarde ook op langere termijn het totaal van onze consumptie dragen.

 

Op de van Dale dit:

 

Zuinig zijn op de aarde dus.

 

Ik doe zelf wat goed – en groen- voelt en ik ging eens na wat ik al duurzaam doe in mijn massagepraktijk:

-       Eerst gebruikte ik van die wegwerp facecovers voor op mijn massagetafel, de ene keer van papier en de andere keer met een zacht spulletje erin. In beide gevallen verdwijnen ze na 1 keer in de prullenbak. Dat voelde niet goed. Ik heb mijn moeder en een vriendin heel lief aangekeken en zij hebben gastendoekjes omgetoverd tot super mooie gekleurde en zachte facecovers als resultaat! Ik ben er blij mee.


-        Vervolgens heb ik mij vaker afgevraagd wat beter voor het milieu is: wassen of weggooien. In de grijze bak gooien voelt in ieder geval niet goed, en mijn gevoel zegt dat wassen beter is voor het milieu. Daarnaast heb ik sinds vorig jaar ik zonnepanelen, een nieuwe zuinige wasmachine en wasdroger. Ik laat deze alleen draaien als het licht is en de energie rechtstreeks van mijn zonnepanelen afkomt.  

 

-        -  De handdoeken was ik met wasmiddel zonder parfum

                                                                                                                                                                                                                    

-     - Ik scheid papier, flessen, batterijen en plastic. Ik vind het schokkend  hoeveel plastic er meekomt uit de supermarkt. Het geeft me een goed gevoel om mee te werken aan het recylcen er van.

 

-        -  Ik ben bewust van het gebruik van mijn verwarming: als ik de hele dag boven ben, staat deze beneden uit, en andersom. Bovendien is wat frissigheid ook goed voor het immuunsysteem.

 

-         - Ik gebruik massageolie op basis van natuurlijke producten. Mijn favorieten zijn Volatile en Songbird massagewax. Allebei 100% natuurlijk.  Ik vind het belangrijk dat ik geen plastic op je huid smeer en deze 2 ruiken super lekker en voelen goed aan mijn handen.

 

-        - Soms komt  er iemand op je pad die je een aantal massagesessies zó enorm gunt maar wie het gewoon echt niet lukt financieel. Aan deze persoon een aantal massages weggeven noem ik een karmaklant. Het is heel tof om iemand op deze manier te kunnen helpen.

 

En wat kan ik nog meer doen:

-       Ik denk er dus over om een bakfiets aan te schaffen in plaats van een auto en zo naar bedrijven te gaan met stoelmassages, ik zie het al voor me! En dan in de zomer lekker buiten! Op dit moment het ik geen auto, ik verplaats mij voornamelijk met de fiets, lopend, trein of ik leen een auto.

-        Duurzaamheid zit ook in delen oftewel “sharing is caring”, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen, tijdens wandelen een plastic zak mee om rommel op te ruimen, dingen weggeven die je niet meer nodig hebt. Die laatste doe ik al.

 

-        Een donatie/inkomsten koppelen aan een duurzaam doel

 

-        Mijn praktijkruimte wordt nu verwarmd door de centrale verwarming. Iemand had laatst een tip om daar een elektrisch kacheltje neer te zetten, wat energie ook haalt van de zonnepanelen.

 

      - Overstap naar een duurzame bankrekening.

 

Ik denk dat het begint met bewustwording.

Pas jij duurzaamheid al toe thuis op jouw werk of in je eigen bedrijf?  En zoja, hoe dan?

 

Ik lees graag je groene tips!

 

Oja, door alle mensen die meededen aan het event zijn er 500 bomen geplant!

Reactie schrijven

Commentaren: 0