Masseur of fysio

 

 

 

‘Ja maar ik ga al naar de Fysio’

 

‘Ik heb nog 7 behandelingen bij de Fysio’

 

En ook:

 

‘doordat je mijn spieren los hebt gemasseerd, lukte het mijn fysio veel beter om mijn nek te kraken en nu heb ik minder hoofdpijn’

 

Dit soort uitspraken hoor ik heel vaak.

 

De overeenkomst tussen een fysio en een masseur is dat we jou allebei willen helpen om soepeler te bewegen!

 

De definities:

* De fysiotherapeut is de expert in houding en beweging. Hij werkt aanvullend op een (huis)arts. Hij helpt je bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van je lichamelijke klachten en zorgt ervoor dat je weer optimaal kunt bewegen, bijvoorbeeld door oefentherapie.

 

* De masseur is iemand die mensen een massage geeft, ofwel om lichamelijke klachten te behandelen, ofwel om ze ontspanning te bieden. Een massage houdt in: een behandeling van het lichaam waarbij de huid systematisch gewreven, gestreken of gekneed wordt met als gevolg ontspanning van spieren, betere doorbloeding, verhelpen van verkrampingen, vocht- en afvalstoffen afvoeren, blokkades en spierknopen laten verdwijnen.

 

Soms loopt dit wat door elkaar

Er zijn enthousiaste masseurs die aanvullende opleidingen hebben gedaan zoals medical tape, dry needling of blessurepreventie. Zij kunnen jou heel goed helpen met het voorkomen van bepaalde klachten.

 

Ook zijn er fysiotherapeuten die een opleiding sportmassage volgen. Een enkele keer zal de fysio nog wel 'gewoon masseren' maar meestal niet de hele duur van de behandeling. Deze rol is steeds meer verschoven naar de (sport)masseur.

 

Belangrijk verschil
Een sportmasseur is geen arts en werkt in principe met fysiek gezonde mensen. De masseur kan adviezen en oefeningen geven vanuit zijn/haar expertise, maar is niet bevoegd om diagnoses te stellen bij blessures, ziektes of verwondingen. Een behandeling bij een masseur is dus niet bedoeld als alternatief voor medische behandeling of advies. daarvoor verwijst hij/zij door naar een arts of fysiotherapeut.

 

Een praktijkvoorbeeld

Uit ervaring weet ik dat een samenwerking van behandelaars juist helpend is.

 

Ik loop hard.

 

Als ik last krijg last van mijn lijf (bij mij vaak de rug), kies ik voor een massage die mijn systeem ontspant, want hardlopen zet je in de stressstand. Ik ga naar een masseur die een fijne ontspanningsmassage geeft, in een warme ruimte met een relaxed muziekje aan, heerlijk.

Om mijn diepere weefsels weer soepel en los te maken, kies ik voor een masseur die technieken kent zoals bindweefselmassage of triggerpointherapie. Tijdens de behandeling is dat best pijnlijk, maar snel daarna komt er verlichting.  

 

Ik ga dus naar een masseur als ik ergens last van heb en ook als ik diep wil ontspannen (liefst zo vaak mogelijk) en dit zijn 2 verschillende behandelingen.

 

Ook ga ik naar de fysiotherapeut,

in mijn geval een manueel therapeut die zich heeft gespecialiseerd in het behandelen van de wervelkolom.

Hij/zij kijkt naar de stand van mijn lichaam, voelt de spanning en manipuleert (duwt botten naar de juiste plek) waar nodig. Dit gaat beter als mijn spieren soepel zijn en ik ontspannen ben.

Ik krijg oefeningen mee om dit alles te versterken.

 

Dus:

Door massage kan ik -mijn spieren- beter ontspannen en voel me soepeler. Eventuele oefeningen ondersteunen dit.

 

Door behandeling van de fysiotherapeut worden blokkades in mijn bewegingsapparaat opgeheven en door de oefeningen te doen, versterk ik dit en wordt bewegen steeds fijner.

 

Nog wat dingen om te weten:

-        Krijg je oefeningen van je masseur of fysio? Doe ze dan! Je bent écht sneller van je blessure of pijn af of je blijft soepel en sterk. (Ja, ik weet hoe dit gaat 😉 )

-        Behandelingen bij een fysiotherapeut worden meestal vergoed door je zorgverzekering, van een masseur heel vaak (helaas) niet.

-        Wanneer ze zijn aangesloten bij een branche of beroepsvereniging staat dit vermeld op de website, hierdoor is kwaliteit gewaarborgd. Je kunt hier ook naar vragen als je het niet kan vinden.

-        Een masseur verwijst door naar een fysiotherapeut en een fysio soms naar een masseur.

-    Ik ben ervan overtuigd dat een ontspannende massage voor heel veel mensen heel goed doet en zelfs preventief werkt.

-       Ik check altijd bij mijn fysiotherapeut én masseur of intense behandelingen naast elkaar kunnen bestaan.

-     Sommige fysiotherapeuten masseren wel maar meestal niet de duur van een hele behandeling.

-     Door een behandeling bij een masseur voel je je vaak heel goed: dit is het effect van aanraking op de huid. Toch is een bezoek aan een masseur niet bedoeld als alternatief voor medische behandeling, daarvoor verwijst hij/zij door naar een arts of (fysio)therapeut.

 

Bij het kiezen van een behandelaar, kijk ik zelf naar websites, ga ik af op via-via adviezen en bedenk ik wat ik nodig heb.

 

Twijfel je? Leg je situatie dan voor: een behandelaar kan goed inschatten wat op dat moment passend is voor jou en is niet bang om door te verwijzen.

 

Heb je wat aan dit blog?

 

Of heb je zelf goede ervaringen of tips?

 

Laat het me weten in de reacties!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Erdo (woensdag, 22 november 2023 18:14)

    Ik snap niet waarom verzekeringen de massage kosten niet dekken, als dit ook verhelpend is.
    Is het niet beter voor de verzekeraars om een paar massages te betalen dan andere kosten oplopen?