HELP! ik voel me SLECHTER na een massage. Hoe kan dat? + 10 tips

 

'Ik heb een massage gehad en nu ben ik extreem moe, met hoofdpijn en spierpijn.

Hoe kan dat?

Ik zou toch op wolkjes moeten lopen?'

 

Gelukkig hoor ik bijna altijd dat mensen zich meteen heel goed en relaxed voelen na een massage.

 

Maar, tijdens een behandeling gebeurt er van alles in je lichaam en geest waar je ook last van kan hebben de dagen erna.

 

HOOFDPIJN

Na afloop zeg ik altijd 'goed water drinken’.

Dat zeg ik niet voor niks want het is dus écht nodig om afvalstoffen af te voeren. Door veel te drinken, plas en zweet je meer en zo verlaten de afvalstoffen je lichaam. Onze hersenen bestaan voor 75% uit water en hebben ook water nodig om te kunnen functioneren. Als je niet genoeg drinkt, kan dat dus hoofdpijn veroorzaken.

 

Ook komt er tijdens een massage warmte vrij en er gaat meer vocht naar je organen.

Drink je sowieso te weinig, dan merk je dat nu extra goed.

 

MOE

Fysiek: jij lijkt ultiem niks te doen op de massagetafel maar je lichaam wordt aan het werk gezet en het zelf herstellend vermogen gaat volle bak AAN. Ook tijdens een ontspanningsmassage.

Je bloedcirculatie wordt gestimuleerd en je lymfeklieren worden aangemoedigd om afvalstoffen af te voeren, dit alles kost energie.

 

Mentaal: eindelijk gun je jezelf rust en de kans bestaat dat je je tijdens de massage bewust wordt van vermoeidheid of emoties die je al langer in de weg zitten. 

Of, meer energie krijgen was de reden waarvoor je de massage boekte.  Voordat je dat doel bereikt, moet er eerst wat worden opgeruimd en precies de vermoeidheid waar je vanaf wil, komt er nu uit. 

 

Zie het als de start van je vakantie; veel mensen zijn de eerste paar dagen heel moe voordat de ontspanning het overneemt.

 

Geduld dus! Je bent op de juiste weg!

 

BEURS/ BLAUW

Na een stevige massage ontstaan scheurtjes in het spierweefsel, vooral in de gespannen spieren. Je lichaam gaat hard aan de slag om deze scheurtjes te herstellen zodat ze uiteindelijk soepeler worden. Een beurs gevoel na een massage is te vergelijken met spierpijn na het sporten. En de ene heeft na het sporten een aantal dagen veel spierpijn en de ander heeft nergens last van.

 

Had je een pittige behandeling zoals cupping, guasha of triggerpoints? Dan kunnen de effecten heftiger zijn.

 

10 TIPS om optimaal van een massage te kunnen genieten en profiteren

- Drink voor én na de massage genoeg water. Liefst lauw-warm.

 

- Geef aan bij de masseur welke druk voor jou prettig voelt. Ook tijdens de behandeling.

 

- Geef bij de masseur aan wat jouw energieniveau is vandaag.

 

- Het is het meest ideaal als je na een massage kunt relaxen en voelen wat de behandeling bij je teweeg brengt, fysiek en mentaal. Ga dus niet meteen weer vol de actiestand in. Wil je wel wat doen? Zoek dan iets waar je normaal gesproken ook van ontspant.

 

- Heb geduld met jezelf. Herinner je je nog die helse spierpijn na dat eerste potje squash of lesje Crossfit?  De keren daarna went je lichaam al: de spierpijn wordt minder en je lichaam sterker. Zo gaat dat ook massage.

 

-  Bouw het op. Je lichaam kan baat hebben bij bv cupping, guasha of stevige massages maar net zoals je moet trainen voor een marathon, laat je je lichaam hier ook aan wennen.

 

- Bedenk je dat je lichaam een hoop rommel heeft opgeruimd, daar ben je vanaf. Lekker.

 

-  Relax! en Go with the flow! verzet je niet als je emoties, spierpijn of vermoeidheid voelt.

 

-  LET OP: De klachten die ik hier omschrijf, kunnen ook wijzen op COVID-19. Twijfel je hierover, laat je dan testen. 

 

-  Maak je je zorgen of heb je vragen? Neem dan contact op met je masseur.

 

 

Commentaren: 0 (Discussie gesloten)
    Er zijn nog geen commentaren.