BLOG

Stoelmassage Vitaliteit Relax Eindhoven


MIJN STOEL EN IK // DEEL 1


Half februari 2020 kocht ik mijn massagestoel.

Zo’n heel mooie van Stronglite, paars, met zachte, lekker ruikende kussens. 

In een gigantische doos werd ie bezorgd. Ik ben aan de slag gegaan met uitpakken, en ongeduldig (zonder boekje) proberen hoe ik m uit- en ingeklapt krijg. Toch lastiger dan ik dacht, dat komt wel, dacht ik nog. 


Een paar dagen erna had ik een afspraak met een Rozell, zij geeft al langer stoelmassages en is altijd op zoek naar zelfstandige stoelmasseurs bij bedrijven. 


Dat lijkt me wel wat. 


En ik heb nu een stoel dus wat mij betreft wat het al geregeld. 


We hadden een afspraak waar we kennis maken en elkaar masseren. Haar massage was heerlijk. De mijne ook, maar,  zij voelde ook dat het me moeite kostte. Ze kon zeker wel ontspannen en het is ook fijn, maar een stoelmassage geven mag volgens haar zo min mogelijk energie kosten.  

Mijn energie kan beter aan de client worden besteed.


Ze zei dat ze graag met mij wilde werken en me zo naar een bedrijf kon sturen, maar ik had dus wat te leren in techniek. Een goede plek daarvoor is School of Touch van Wilfred, in Eindhoven. 


Dat klinkt goed!


Mooie feedback en een nieuwe techniek leren dus. 
Zo gezegd zo gedaan, ik legde contact met Wilfred. Toen kwam corona en de opleiding kan niet doorgaan. 


De stoel heeft 4,5 maand ongebruikt in de gang gestaan. Ik liep er iedere keer langs en voelde dat ik energie kreeg aan de gedachte aan alle mensen die blij worden in deze stoel. 


Op een dag! Op en dag! 


Half juli was het zover, de opleiding kon doorgaan. 

Het werden 2 dagen priveles. De eerste dag ging een vriend mee hij sjouwde de stoel mee op de fiets. Toch best een gevaarlijk gevaarte maar het ging goed. 

De tweede dag kwam een vriendin en toen ging ie mee in de auto. 


Als eerste leerde ik hoe de stoel makkelijk uit en ingeklapt kan worden. 
Dat hoopte ik al. 


Het werden 2 intensieve, gezellige en leerzame dagen (ook voor de modellen) , er werd gelachen  en ook een paar traantjes gelaten, dat gebeurt wanneer de leerstand vol op AAN staat. 

Ik voelde me erg op mijn gemak bij Wilfred, en ook was ik onder de indruk van zijn kennis en kunde.


Om mijn certificering te halen moet ik 100 mensen hebben gemasseerd, zo leer je de techniek helemaal kennen. Het is best technisch en dat is niet voor niks: als je het goed doet, voelt dat extra fijn als client en als masseur belast je je lichaam minimaal. 


DUS: oefenen, heel veel oefenen.


Ik zette een paar berichtjes op social media en als snel heb ik de eerste mensen gemasseerd, gewoon in mijn woonkamer. Ik geniet ervan om deze kadootjes te mogen geven en mensen nemen ook kadootjes voor mij mee, terwijl dat niet perse hoeft. 


Maar ik wil meters maken en proeven hoe het is om bij een bedrijf te masseren. 

Ik zette een bericht op LinkedIn dat ik op zoek ben naar bedrijven en nu de kans geef om kosteloos kennis te maken met stoelmassage. Inmiddels is dit bericht 1000 x bekeken. 


Ik was best overdonderd en ook blij verrast. Kennelijk raak ik een goede snaar. Inmiddels staat de teller op meer dan 10000 keer bekeken en heb ik vele leuke reacties ontvangen. De eerste afspraken zijn gemaakt!


Op een Dag! op pad met mijn stoel! komt steeds dichterbij. Waarom is een tennisbal onmisbaar in je thuiskantoor?

En wat heeft hij te maken met je schouders en je nek


Thuiswerken dag 5.432.000. Althans, zo voelt het. 
 
Zo voelt het ook in je schouders en je nek. En je hebt ook steeds vaker hoofdpijn.
 
Het zal de stress wel zijn van zoveel ballen hoog houden. Je-weet-wel: kinderen, koken, fit blijven, huishouden. Of juist geen kinderen, thuis werken, moestuin onderhouden, online meetings met vrienden, collega’s en familie. Bellen, Whatsappen.
 
Vierkante ogen.
En die schouders.
En die nek.
Pijn.

 
Je knijpt in je schouders. Au, nog meer pijn. Je slaat een sjaal om, om de boel warm te houden. Helpt niet. En een afspraak bij de masseur kan nu ook al niet.
 
Je bureautje boven is omgetoverd tot thuiskantoor, ook schaf je een los toetsenbord aan, wat beter is voor je houding. Er komt rust en structuur, het gaat al beter.
 
Maar die pijn blijft. 
 
Een tennisbal gaat je redden
En een muur. Maar hoe dan? 
 
Eerst een stukje theorie:
 
In je schouders en nek zitten spieren die er bijvoorbeeld voor zorgen dat je schouderblad en nek kunnen draaien en je hoofd kan bewegen. 
 
Bij heel veel mensen staat de musculus trapezius (zie afb. 1 onderaan) de hele dag strak omdat je -onbewust- met opgetrokken schouders zit te werken. Til maar eens zo lang mogelijk 1 kilo met gestrekte armen op. Best heftig he? Dat doe jij dus de hele dag met je trapezius en dat is niet nodig.

Door het trainen ontstaan er ook triggerpoints, ook wel bekend als spierknopen, met als gevolg hoofdpijn, vermoeidheid, en ga zo maar door. 

 

Deze triggerpoints voelen aan als pijnlijke harde bobbels of strengen. Wanneer je er op duwt, dan doet het pijn. Vaak is de oorzaak overbelasting, stress of een slechte houding, maar ze kunnen ook ontstaan door een val of ongeluk, te weinig beweging of slechte voeding. 

 

Vertel nu eindelijk eens over die tennisbal

Met deze oefening kun je meteen zélf aan de slag: 

1. Je neemt de tennisbal en de muur. 

2. Je plaatst de tennisbal op het pijnlijke punt op je schouders. 

3. Je buigt daarna voorover zodat je ook tegen de muur duwt (zie afb 2. hieronder). 
Daarna rol je voorzichtig heen en weer, over de pijnlijke plek. Richt je op pijnniveau 5, op een schaal van 1-10. 

4. Als er geluiden vrijkomen zoals ‘aaaaaaaah,’ of ‘oooooooooh’, dan rol je goed.   
   

5. Beperk je behandeling tot ongeveer 10-12 langzame strijkingen per triggerpoint en doe dit ongeveer 3-6 keer per dag. Per keer ben je hier maximaal 2 minuten mee bezig. 

  

Nog wel even dit..

Je hebt er lang over gedaan om triggerpoints te ontwikkelen. En daarom zijn ze ook niet 1-2-3 verdwenen, dat heeft tijd nodig. Alleen als je regelmatig de tijd neemt om jezelf te -laten- behandelen, en je bereid bent om te veranderen wat niet voor jou werkt, ontstaat er op den duur verlichting en ruimte. 


Zodra de situatie in de wereld het weer toelaat, ontvang ik je uiteraard graag weer voor een massage. 

Succes en enjoy.